Nyt projekt vil gøre det muligt at få adgang til data om kvaliteten af vandet langs kyster, i søer og fjorde. Det vil give vigtig viden til bl.a. overvågning af forurening.
Hidtil har data om kvaliteten og eventuel forurening af vandet i have og søer været både vanskelig og omkostningsfuld at indsamle. Det skyldes ikke mindst, at data fra det åbne hav har skullet indhentes og transmitteres via satellitter.
Fremover er tanken bag et nyt projekt at gøre det langt billigere at indhente data om vand i kystområder, søer og vandløb. Det vil ske ved at anvende Long Range trådløs kommunikationsteknologi og håbet er, at mængden af data om vandets kvalitet vil blive langt mere omfattende end i dag.
”Vores fremtidige platform består af sensorer placeret langs kysten, i havet, åer eller søer. Sensorerne forsyner sig selv med energi og sender trådløst de indsamlede data ind til en netværksserver på land. Herfra kan data sendes videre til specifikke applikationer, der f.eks. kan overvåge temperaturen eller kvaliteten af vandet, siger seniorforsker Adam Hambly, DTU Miljø, der leder projektet.
”Vores håb er at kunne transmittere real time-data helt op til 10 eller 15 kilometer fra kysten, hvilket er betydeligt længere end traditionel trådløs kommunikation, der typisk kun bevæger sig få meter. Det gør vi ved at anvende lavfrekvente radiobølger både til sensorer og transmissionen af data, der samtidig er meget lidt energikrævende,” siger Adam Hambly.
Indsamling af data er fuldstændig automatiseret
Hele dataindsamlingen på LongRange kommunikationsplatformen vil foregå fuldstændig automatisk og kræver således ingen lokale operatører. Med en kontinuerlig måling af for eksempel indholdet af nitrat i vandet kan uønskede forureninger måles, og man kan automatisk modtage en alarm, hvis det tilladte niveau overskrides. Men det er også muligt at måle mange andre parametre af vandets kvalitet, helt afhængig af hvad man er interesseret i.
”Hele det automatiske dataindsamlingssystem er i øjeblikket sat op til test i DTU’s laboratorium, hvor vi har stor erfaring med indsamling af data fra sensorer til overvågning af vand, hvad enten det drejer sig om drikkevand, spildevand eller vand i det naturlige miljø.
“Når løsningen fungerer i laboratoriet, bliver det næste skridt at teste sensorer og dataindsamling langs et par danske kyster, forhåbentlig i løbet af sommeren,” siger Adam Hambly.
Alle får adgang til data og specifikationer
Målet er at gøre koderne bag opsætning af informationsarkitektursystemet samt specifikationer af det nødvendige udstyr tilgængelig for alle i open source. Virksomheder eller organisationer med interesse i overvågning af vandet vil herefter have mulighed for at sætte deres egne sensorer, servere og applikationer op. I projektet deltager allerede virksomheder, der bl.a. arbejder med overvågning af miljøet i vandløb, søer og kystområder eller indsamling af data fra havet.
“Vi vil også som en del af projektet installere sensorer på fiskekuttere. De vil ikke kunne sende data real time, da de af og til befinder sig flere hundrede kilometer fra kysten og dermed fra serverne, og så langt rækker vores LongRange kommunikationsteknologi ikke. Men når skibene nærmer sig land, vil de kunne transmittere deres data trådløst igen og dermed give os hidtil ukendt viden om vandet i havene omkring os,” siger Adam Hambly.