Bedre energiforsyning i verdens mindst udviklede områder

Udviklingslande kan øge energiforsyningen i deres landområder ved at udnytte restprodukter fra landbrugets afgrøder og spildevand. DTU Miljø har bidraget til at udvikle relevant teknologi, der både forbedrer befolkningens sundhed og øger adgangen til opvarmning og energi til madlavning.

Alene i Indien skønnes der at være opført omkring 3,7 millioner simple husholdnings biogasanlæg i landområderne – men en stor del af dem får lov at ligge ubenyttede hen. Befolkningen i fjernt-liggende landsbyer anvender i dag primitive energiformer som eksempelvis afbrænding af tørret ko-møg. En løsning, der både er uhygiejnisk og sundhedsskadelig på grund af de partikler, der udvindes ved forbrænding, ligesom den giver en begrænset mængde energi.

”Vi har i et EU-finansieret projekt om energieffektivitet og vandforsyning bidraget til at udvikle et koncept, hvor lokalt affald, landbrugsrestprodukter og spildevand blev omdannet til biogas. Udover at anvende biogassen til varme og madlavning i husholdningerne, bliver energien fra biogasen brugt til at drive en pumpe, som fører drikkevandet  gennem en kolonne, der renser drikkevandet for arsen fortæller professor Irini Angelidaki. Drikkevandet i området indeholder arsen, der kan forårsage blindhed og i værste fald være dødelig.

Som en del af projektet var hun sammen med seniorforsker Ioannis Fotidis på besøg i det nordlige Indien, hvor de i landsbyen Jyot Sujan skulle kortlægge potentialet for biogas og være med til at designe en biogasløsning.

Simple ændringer i konstruktionen fik biogasanlæg i funktion igen
”Under vores besøg konstaterede vi, at det var muligt at genbruge de gamle ubenyttede biogasanlæg, der tidligere var opført i landsbyen. Anlæggene var forkert konstrueret og blev derfor ikke brugt. Vi kunne dog nemt redesigne dem og dermed få anlæggene bragt i funktion igen,” fortæller Irini Angelidaki.

De to forskere udtog også prøver fra områdets biogasressourcer i form af restprodukter fra dyrkningen af ris, bananer, komøg og spildevand. Prøverne blev hjemme på DTU analyseret for deres indhold af energi under forhold, der minder om landsbyens biogasanlæg. Det afslørede, at ris strå havde det højeste energiindhold i forhold til de andre organiske ressourcer. Forskerne fandt også den bedste kombinationsblanding af de forskellige tilgængelige organiske ressourcer i landsbyen, der medførte den højeste energiproduktion. Den viden fik de indiske ejere af biogasanlæggene, så de fremover kan anvende det rette mix af materialer i deres energiforsyning.

Størstedelen af energiforbruget kan dækkes
”Da jeg besøgte landsbyen igen 18 måneder senere, var biogasanlæggene fortsat i brug og forsynede husene med både varme og energi til madlavning,” fortæller Ioannis Fotidis.

”Nu afventer vi, at beboere i nabobyerne får øje på disse biogasanlæg og gennemfører lignende ændringer på deres egne anlæg. Den bedste kommunikation i disse områder er mund-til-mund. Man skal se, hvordan en nabo, ven eller familiemedlem får en bedre energiforsyning – og først da, kan den enkelte overbevises om at gennemføre lignede ændringer på sit eget anlæg,” siger Ioannis Fotidis.

Han vurderer, at velfungerende biogasanlæg i de indiske landsbyer vil kunne dække hele energibehovet til den daglige husholdning – og omkring to tredjedele af det samlede behov.