Dansk
greenhouse gas observation system for denmark
Udvikling af et drivhusgasobservationssystem for Danmark baseret på atmosfæriske målinger for at dokumentere effekterne af den grønne omstilling i Danmark.
Hvorfor har vi brug for et drivhusgasobservationssystem til Danmarks grønne omstilling?
[i] Nielsen et al. (2022). Denmark's National Inventory Report 2022
Hvordan ser systemet ud?
DTU Sustain er gået i gang med at udvikle en platform til måling af udledningen af drivhusgasser mellem et landskab og atmosfæren. Vi begyndte at måle CO2-, CH4- og N2O- og CO-strømme ved et højt tårn (~100 m) vest for København (Hove, CIBICOM) i november 2023 og vil køre systemet i et år. Senere vil systemet blive installeret i en forstad til København (Gladsaxe, CIBICOM). Udover at måle GHG-udvekslingen og identificere kendte og dermed ukendte strømninger, undersøger vi usikkerheden ved målingerne og muligheden for at opdele de målte strømninger i kort over kilder og dræn inden for tårnets fodaftryk. Et andet spørgsmål er i hvor høj grad, vi er i stand til at opdele CO2-udvekslingen i dens biogene og menneskeskabte, dvs. fossile, komponenter. De valgte placeringer repræsenterer to kontrasterende danske situationer. Hvis vi med succes kan estimere strømningerne på disse steder, kan systemet mangedobles og danne et netværk af repræsentative drivhusgasmålinger i Danmark.
Projektet er finansieret af Danmarks Nationale Forskningsråd (DFF) under forskningsprogrammet for Danmarks Grønne Omstilling.
CIBICOM sponsorerer projektet og stiller de fysiske platforme til rådighed
Kontakt
Andreas Ibrom Lektor Institut for Miljø- og Ressourceteknologi anib@dtu.dk