Projektet undersøger årsager til madspild og de barrierer, der måtte eksistere og forhindre en reduktion af madspildet blandt aktører i fødevareindustrien. Et af resultaterne er ønsket om et bedre overblik over, hvilke fødevarer der udledte mest drivhusgasser. DTU har bidraget med udviklingen af et software-værktøj til brug for fødevareproducenter, industrikøkkener, kantiner og restauranter, der ønsker et reducere deres madspild og drivhusgas-emissioner.
Fødevarernes drivhusgas-udledninger ligger i den database, som FoodWasteMonitor-værktøjet hviler på. Databasen, såvel som værktøjet, er udviklet af DTU Sustain. Med afsæt heri kan en opskrift – dvs. dens ingredienser og øvrige tilknyttede omkostninger samlet set - nu få beregnet sin samlede drivhusgas-udledning. Dermed kan det bruges som beslutningsstøtteværktøj, da det nu tydeliggøres, hvor de store CO2-udledere ligger – på opskriftsniveau og for enkeltingredienser.
Værktøjet må dog ses som en beta version. Det skyldes, at værktøjet er i et tidligt stadie, men er testet af tre ansatte i to forskellige virksomheder og tilrettet de behov, der blev udtrykt her.
Ikke desto mindre foreligger værktøjet i en gratis og frit tilgængelig version for alle interesserede. Ansvar for brugen af værktøjet ligger hos den, der anvender det.
En detaljeret brugermanual findes ses her og man kan finde et eksempel på, hvordan værktøjet bruges her