Den globale pandemi og krigen i Ukraine har tydeliggjort, at internationale forsyningskæder i hele verden er sårbare. Det tydeliggør mere end nogensinde før, hvor vigtigt det er at udvikle teknikker til at cirkulere ressourcer, som engang er udvundet i naturen. Et nyt EU-finansieret projekt, AshCycle, vil bidrage til den grønne omstilling ved at finde nye metoder til at udnytte forskellige typer asker som kilde til vigtige og knappe ressourcer.
Askens uudnyttede potentiale
Aske fra afbrænding af affald, biomasse og spildevandsslam er hidtil ikke blevet udnyttet i særlig høj grad og ender typisk til affaldsdeponering. Her ender dermed også en betydelig andel af metaller, næringsstoffer, sjældne grundstoffer og værdifulde mineraler. Hertil kommer, at deponering af aske koster mindst 100-500 Euro pr. ton, og denne pris forventes at stige i fremtiden pga. nye afgifter og skatter på affald, problemer med at finde steder til affaldsdeponering og strengere EU-direktiver på affaldsområdet.
AshCycle-projektet vil udvikle nye metoder til at udvinde metaller, næringsstoffer og brugbare mineraler fra asken. Forskere fra DTU Sustain spiller en central rolle i dette arbejde. Udvundne råmaterialer vil blive omdannet til en form, der kan anvendes i industrien. Produkter baseret på ressourcer fra aske vil have et markant lavere CO2-aftryk end traditionelle alternativer.
”I dette projekt udvikler vi teknologier, der muliggør genvinding af værdifulde råmaterialer fra den hidtil uudnyttede aske. En sådan teknologisk udvikling er vigtig i forhold til fortsat adgang af kritiske ressourcer,” siger professor Lisbeth Ottosen fra DTU Sustain.
Projektkonsortium af 28 partnere
AshCycle-projekter involverer 28 forskningsinstitutioner og virksomheder for at løse udfordringerne med at udnytte ressourcerne i aske. Medlemmerne af projektkonsortiet dækker hele værdikæden fra producenter, materialeproducenter og slutbrugere. Det tætte samarbejde mellem universiteter og virksomheder muliggør en hurtig kommercialisering af de nye teknologier. Projektet involverer borgere, samfund og slutbrugere gennem arrangementer, workshops og læringsmateriale.
Netværket af partnere dækker et stort geografisk område med medvirkende fra Finland, Holland, Kroatien, Belgien, Slovenien, Danmark, Schweiz og Sydafrika.
EU har støttet projektet med 10 mio. Euro. Projektet startede i juni 2022 og løber over fire år.