I foråret 2024 husede Danmark næsten 11,5 mio. svin. Selvom mange eksporteres, så bliver en del også konsumeret herhjemme. Vi er så glade for gris, at hver tredje deltager i en Epinion-undersøgelse fra 2021 med 6.228 svarpersoner fortalte, at de aftenen før havde spist grisekød.
Men frikadellen, flæskestegen eller medisterpølsen kommer med et klimaaftryk. Det skyldes svinenes gylle, der under lagringen i gylletanke producerer metan, som er en voldsomt potent drivhusgas. Det har skabt grobund for at afprøve biofiltre i svineproduktionen, da teknologien tidligere har vist gode resultater med at mindske metanudslip fra lossepladser.
I 2020 gik en gruppe forskere fra DTU Sustain derfor i gang med at designe og konstruere et biofilter, som de i 2022 kunne implementere hos en svineproducent ved Gilleleje.
Bakterier nedbryder metan
Et biofilter etableres ved, at man udgraver et areal på ca. en halv meters dybde, hvorefter det fyldes med sten, der fungerer som gasfordelingslag. Oven på stenene lægges et 80 cm tykt lag af kompost. I komposten findes en naturligt forekommende gruppe bakterier, som lever af metan, hvilket betyder, at bakterierne i mødet med metanen nedbryder den uønskede drivhusgas.
Filteret fungerer helt uden tilsætning af kemikalier, og løsningen kan derfor udbredes til såvel økologisk som konventionel produktion.
På gården ved Gilleleje blev det til et 400 m2 stort filter, som blev placeret tæt på gårdens 4.400 m3 overdækkede gylletank. Hele biofilteranlægget blev desuden udstyret med måleudstyr, så forskerne kunne monitorere og dokumentere metanens skæbne og anlæggets effektivitet.
Biofilteranlægget fungerer ved, at gyllegas pumpes fra toppen af gylletanken, hvorefter den føres gennem rør ind under kompostlaget udenfor. Herfra siver den metanfyldte gas ud og op gennem komposten. Undervejs bliver metanen så nedbrudt af de metanædende bakterier.
Det var den første fuldskalatest af et biofilters evne til at reducere metanudslippet fra en svinebesætning, og resultaterne var rigtig gode, fortæller Charlotte Scheutz, professor ved DTU, som stod i spidsen for projektet.
”Filteret kunne nedbryde 92 pct. af den metan, der blev ført igennem det i det første år. Vores forhåbninger var, at det ville nedbryde 80 pct., så biofilterets effektivitet overgik langt vores forventninger,” siger Charlotte Scheutz.