Danmarks hidtil største udviklingsprojekt for drikkevandsforsyning skal støtte dansk eksport
To store parallelle udviklingsprojekter skal sikre fremtidens drikkevand. Projekterne, Rosavand og Aquatarium, ledes af henholdsvis VandCenter Syd i Odense og Ringkøbing-Skjern Forsyning.
Miljøministeriets Program for Grøn Teknologi og Vandsektorens Teknologiudviklingsfond har netop offentliggjort, at to udviklingsprojekter, Rosavand og Aquatarium, skal støttes med i alt 13 mio. kr., der skal sikre fremtidens drikkevand.
De to projekter skal komme med branchens bud på, hvordan fremtidens udfordringer i dansk drikkevandsforsyning løses.
Ringkøbing-Skjern Forsynings projekt til ca. 5 mio. kr., foregår på selskabets nye vandværk, Aquatarium. Det bliver udstyret med fintfølende sensorer, der måler lyde og vibrationer med henblik på at opfange fejl og udsving. Desuden udvikles og automatiseres mikrobakteriologiske sensorer, der med nanoteknologi skal overvåge og sikre vandkvaliteten. Projektet gennemføres blandt andet i samarbejde med Alectia og Heed Dianostics og støttes med knap 4 mio. kr.
”Vi er stolte af at være udpeget som teknologisk fyrtårn og ser frem til samarbejdet med de andre vandselskaber. Vi har bevidst udnyttet vores behov for et nyt vandværk til at introducere udviklingstanker, hvor vi kan spille med blandt de store forsyninger i Danmark”, udtaler adm. direktør i Ringkøbing-Skjern Forsyning, Finn Jessen.
Rosavandprojektet har et budget på 16 mio. kr. og er et samarbejdsprojekt mellem Århus Vand, HOFOR i København og VandCenter Syd i Odense. Desuden deltager rådgivervirksomhederne Orbicon, Grontmij, Krüger, Alectia og Silhorko og Danmarks Tekniske Universitet, DTU Miljø. Projektet ledes af VandCenter Syd og bliver støttet med 9,2 mio. kr.
”Det er Danmarkshistoriens største udviklingsprojekt på drikkevandsområdet, og det er fantastisk, at vi har formået at samle de allerstærkeste kræfter inden for forsynings- og rådgiververdenen, så vi for alvor kan få taget fat om de udfordringer, vi står over for på drikkevandsområdet”, siger projektleder på Rosavand, Henrik Juul fra VandCenter Syd.
Eksporten skal øges
Projekterne skal blandt andet udvikle intelligente værktøjer og metoder, der kan reducere energiforbruget og CO2-belastningen, sikre bedre kvalitet af drikkevandet ved at reducere uønskede stoffer som fx kalk, øge forsyningssikkerheden og undgå bakterier i vandet.
”Men vi skal ikke alene løse udfordringerne i fremtidens vandforsyning. Vi skal også skabe et grundlag for grøn eksport i form af rådgiverydelser, software og understøtte vandselskabernes igangværende aktiviteter på eksportmarkedet. Det er en ren win-win”, siger Henrik Juul.
”Et af de meget spændende elementer i projekterne er, at de vandværker, hvor teknologierne udrulles, samtidig fungerer som State of the Art demonstrationsanlæg”, udtaler projektleder for Aquatarium, Jens Hove Bjerregaard.
Et erklæret mål med projekterne er netop, at de skal skabe øget udenlandsk opmærksomhed om dansk teknologi i vandsektoren og øge eksporten, lyder det fra miljøministeriet.
”Eksport af dansk vandteknologi stiger mere end eksporten generelt, og vi skal fortsat satse på at udvikle de bedste grønne løsninger. Der er et kæmpe marked i blandt andet Kina, Indien og Brasilien, som vi meget gerne skal have del i”, siger miljøminister Ida Auken i en pressemeddelelse.
Yderligere oplysninger
Henrik Juul, projektleder på Rosavand, VandCenterSyd, mobil 40 82 36 10, hj@vandcenter.dk
Jens Hove Bjerregaard, projektleder på Aquatarium, Ringkøbing-Skjern Forsyning, mobil 23664610, jebj@rsforsyning.dk