Vandforsyning i Bidibidi flygtningelejren. Fotograf: Iskandar Tange

Nyt værktøj sikrer bæredygtig vandforsyning i flygtningelejre

Vandforsyning

Et samarbejde mellem Dansk Flygtningehjælp og forskere fra DTU har skabt et værktøj, der fremover kan anvendes til beslutning om bæredygtig vandforsyning i flygtningelejre.

Forskere på DTU har netop afsluttet en gennemgang af i alt 16 forskellige vandforsyningssystemer til flygtningelejre. De forskellige systemers bæredygtighed er blevet vurderet og sammenlignet, både miljømæssigt og økonomisk.

Opbygningen af nye flygtningelejre er en problemstilling, der optager NGO’er og regeringer verden over. DTU’s undersøgelse har konkret taget udgangspunkt i Bidibidi -flygtningelejren i det nordlige Uganda, der huser 250.000 flygtninge fra Sydsudan. Her har de forskellige systemer til vandforsyning været opstillet som grundlag for sammenligningen. Det har været systemer lige fra water trucks til håndpumper og motoriserede pumper, drevet af henholdsvis solenergi og diesel.

”Oftest starter vandforsyningen i flygtningelejre med store trucks, der fragter vandtanke ind i lejren. Men vores analyse viser, at det er langt mere bæredygtigt allerede ved etableringen af lejren at anlægge mere permanente vandforsyningssystemer, også selvom de kræver røranlæg. Et vandpumpesystem drevet af en motor har således tjent sig ind rent økonomisk allerede efter et år i forhold til at anvende watertrucks,” fortæller den unge forsker Susanna Andreasi Bassi, DTU Miljø, der står bag undersøgelsen.

Om motoren til vandpumpesystemet skal drives af solenergi, diesel eller være en hybrid, afhænger af de lokale forhold og den sammenhæng, pumpesystemerne indgår i. Ligeledes har analysen inddraget de mange andre forhold, der skal overvejes i forbindelse med vandforsyningen til flygtningelejre, eksempelvis adgangen til og mængden af vand i området, afstanden til vandkilden, vandkvaliteten med mere.

Et solidt beslutningsgrundlag
Undersøgelsens konklusion kommer som sådan ikke bag på Dansk Flygtningehjælp. Til gengæld er det utrolig vigtigt for organisationen, at de nu har dokumentationen på plads.

”Vi har med analysen et solidt datagrundlag med beregninger af Life Cycle Cost-omkostningerne ved forskellige løsninger til vandforsyning i flygtningelejre. Det er væsentligt at kunne fremvise den type dokumentation, når vi argumenterer for mere bæredygtige løsninger ved møder med de parter, der finansierer vandforsyningen. Ambitionen er at kombinere menneskelig værdighed med økonomisk og miljømæssig bæredygtighed,” siger Anders Bech Tharsgaard, Head of Business Engagement i Dansk Flygtningehjælp.

DTU Miljø har stor viden og erfaring med at arbejde systematisk med løsninger til vandforsyning og kvantificere deres bæredygtighed, både miljømæssigt og økonomisk. Det er den viden, der for første gang er anvendt til sammenligningen af vandforsyningsmulighederne til flygtningelejre, og som nu er udviklet til et lille værktøj, hvor bæredygtigheden kan beregnes på grundlag af lokale forhold for kommende lejre.

Værktøjet stilles gratis til rådighed
”Vi har været glade for at kunne anvende vores ekspertise og med den bidrage til at tage ansvar for den globale udvikling på vandområdet. Et af FN’s bæredygtighedsmål er at sikre vand til alle, også i flygtningelejre. Vi håber, at vores værktøj kan blive til nytte, og at vi fremover kan bidrage til at løse andre lignende opgaver,” siger lektor Martin Rygaard, DTU Miljø, der har haft det overordnede faglige ansvar for analysen.

Det nye værktøj bliver stillet gratis til rådighed for verdens NGO’er og regeringer. Der har allerede været en del interesse for det, ligesom Dansk Flygtningehjælp regner med selv fremadrettet at kunne anvende det i andre af verdens brændpunkter.

”Vores mål er i høj grad at bidrage til at reducere omkostningerne i forbindelse med etablering og drift af flygtningelejre. For at kunne gøre det er vi nødt til at forstå udfordringerne, så vi kan bidrage til løsninger på dem. Det er samarbejdet med DTU et godt eksempel på”, siger Anders Bech Tharsgaard.