Take back-initiativer & -cases

DTU Sustain ønsker at bidrage mest muligt til øget cirkulær omstilling i samfundet ved at gøre vores forskning og erfaringer tilgængelig for flest mulige. For at klæde virksomheder bedst muligt på til arbejdet med cirkulære tiltag har vi lavet et inspirationskatalog over ”Take back-initiativer & -cases”. Input og erfaringer er leveret af virksomhederne selv, og kataloget opdateres løbende med nye eksempler. Formålet er at inspirere andre SMV’er til øget ansvarlighed for deres produkter og reduktion af affaldsmængderne.

Download og udfyld skemaet her og send det til os – så uploader vi jeres erfaringer i kataloget. Template skema - Bemærk at skemaet skal åbnes i Adobe Acrobat for at udfylde alle felter

Inspirationskatalog over danske take-back systemer

Indsæt issuu-reader med opslag.

Take back-systemer kan have lukkede eller semi-lukkede loops og være regelsat gennem udvidede producentansvarsordninger (EPR). Disse er på vej for en lang række produkter; bl.a. på emballageområdet og produkter med plast.

Nogle producenter har allerede etableret egne systemer; f.eks. eget pantsystem, hvor butikkernes kunder leverer emballagen retur til butikkerne. Den ansvarlige producents leverancekøretøjer tager her tomme emballager med tilbage til producenten, hvilket resulterer i mindre transport, da skraldebilen spares væk.

Tidligere benyttede ansvarlige producenter ofte et eksternt vaskeanlæg, men nu er mange af disse lukkede, og de ansvarlige producenter må derfor finde egne løsninger.
I nogle tilfælde er det bedre for små ansvarlige producenter, hvis kommunen indsamler f.eks. vinflasker og efter vaskeservice leverer flaskerne tilbage til den ansvarlige producent, som det f.eks. sker i Københavns Kommune med vinflasker (uddrag fra Landsforeningen Mindre Affald, 14.01.2025).

Eksemplet illustrerer, at cirkulær omstilling og EPR-ordninger ofte kræver nye partnere i værdikæden. Værdikæden er helt central i take back-modeller, og derfor er det vigtigt, at jeres input og beskrivelse viser jeres værdikæde så tydelig som muligt.

Tak for jeres bidrag.

Download og udfyld skemaet her; template skema – og send det til seniorforsker Bettina Hauge, behau@dtu.dk, DTU Sustain. Bemærk at skemaet skal åbnes i Adobe Acrobat for at udfylde alle felter

Vi uploader løbende nye cases – og opdaterer eksisterende cases, når vi modtager nye informationer fra jer.

Kontakt

Bettina Hauge

Bettina Hauge Seniorforsker Institut for Miljø- og Ressourceteknologi Mobil: +4523270017